Oma työnhakuhistoriani

Paljon puhetta ja parran pärinää viime aikoina vapaudesta eri blogeissa ja muualla mediassa. Tasapainotetaanpas vähän tätä hommaa, ja kirjoitetaan vaihteeksi siitä kolikon toisesta puolesta eli työstä ja omasta työ- ja työnhakuhistoriastani.

Minulla on kokopäiväistä työkokemusta jo aika pitkälti päälle vuosikymmenen ajalta, mutta en ole koskaan ollut sellaisessa työtehtävässä, josta olisin todella aidosti nauttinut yli puolta vuotta putkeen. Toki hyviä juttuja ja saavutuksia on ollut paljon, mutta ei niin hyvää, ettenkö olisi lopettanut työntekoa, jos se vain olisi ollut taloudellisesti mahdollista tai järkevää. Olen stressannut ja ottanut itselleni turhan suuria paineita työstä, olen joutunut katsomaan varsin ikäviä taktisia pelejä ja selkäänpuukottamisia työpaikan sinänsä koomisissa "valtataisteluissa", ja muutenkin juossut piristeiden voimalla oravanpyörässä syysloskaa tallaten maanantai-aamuna ennen kuin aurinkokaan on ehtinyt nousemaan. 

Olen viimeisten vuosien aikana hakenut 32 työtehtävää, kaupallisen alan asiantuntijatehtäviä, joista 1. kierroksen haastatteluun minut on kutsuttu 13 kertaa. Näin ollen haastatteluun pääsy -prosenttini on 41%, mihin olen melko tyytyväinen. Työhakemukseni ja CV:ni erottuu siis kohtuullisen mukavasti massasta, koska yleisesti näihin paikkoihin on arvioni mukaan 50-100 hakijaa eli keskimääräinen haastatteluun pääsy -prosentti on vain 10-20% olettaen, että n. 10 hakijaa haastatellaan. 

Näistä 13 kerrasta toiselle kierrokselle olen edennyt 6 kertaa eli 46%:n onnistumisprosentilla, 2 kertaa olen jättänyt itse haun kesken ja 5 kertaa olen jäänyt tässä vaiheessa rannalle. Myös haastatteluissa olen onnistunut kohtuullisen hyvin - toki tässä vaiheessa keskimääräinenkin jatkoonpääsyosuus lienee jossain 50%:n paikkeilla.Jos olen päässyt toiselle kierrokselle, on eteenpäin menty viisi kertaa kuudesta eli 83%. Näistä viidestä kerrasta, neljä kertaa (80%) työtehtävää on lopulta tarjottu minulle - se yksi ainoa kerta kun näin ei ole käynyt oli oma päätökseni keskeyttää kyseinen hakuprosessi.

Näistä prosenteista voi selvästi päätellä sen, että mitä pidemmälle mennään, sitä "helpompi" on päästä vielä siitäkin eteenpäin. Isoin kynnys on heti hakuvaiheessa ja siinä, miten hakemustekstillä ja CV:llä erottaudutaan muista hakijoista ja raivataan tie 1. kierroksen haastatteluun. Myös ensimmäinen haastattelu on itselle ollut monesti aika haastava, siinä on usein eniten jännitystäkin mukana.

Yllä olevassa taulukossa "3. kierros" on vähän tehtävästä riippuen joko pelkkä tavanomainen 3. haastattelu, tai persoonallisuustesti/psykologin haastattelu tai näiden yhdistelmä - rekryprosessien rakenne vaihtelee jonkin verran, mutta yksinkertaistin sitä jonkun verran taulukkoa varten.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaikki voivat säästää 10 000 euroa vuodessa

Ensimmäinen 100 000 kasassa - miltä nyt tuntuu?

Katsaus vuoden osinkokertymään