Viisi askelta FIRE:en

Törmäsin hiljattain Twitterissä tällaiseen säästämistä rajusti kyseenalaistavaan twiittiin ja sitä seuranneeseen värikkääseen keskusteluun:No niin, "carpe diem", "kerran täällä vain eletään", "nuoruutta ei saa takaisin" ja "käärinliinoissa ei ole taskuja" - sanontoja riittää, joilla itselleen voi uskotella jatkuvan kädestä suuhun -elämisen ja kulutusta palvovan sopulilauman seuraamisen mielekkyyden.

Vastaus tuohon hieman provosoivastikin esitettyyn kysymykseen ”miksi hitossa haluaisin olla 72-vuotiaana miljonääri” on, että miljonääriksi (tai ”suuren varallisuuden omistajaksi”) lopulta tuleminen on itse asiassa vain sivutuotos prosessista ja elämäntavasta, joka vähentää riippuvuutta töistä, stressiä rahasta ja sen aiheuttamia murheita koko matkan ajan. Jo ensimmäinen 10% tuosta miljoonasta lisää elämänlaatuasi lisääntyneen liikkumavaran kautta.

Jos olet matkalla miljonääriksi 72-vuotiaana, olet lisännyt taloudellista turvaa, vapautta ja riippumattomuutta selvästi jo 40-vuotiaana. Ei se muutos tule ”nollasta sataan” niin, että vasta eläkeiässä näet säästämisen hyödyt.

FIRE:n tavoittelun hyödyt näkyvät jo ennen lopullista päämäärää

Tätä avatakseni esittelenkin tässä oman 5-portaisen mallin kohti taloudellista riippumattomuutta, tai kuten ameriikan veljet asian ilmaitsisivat - FIRE:ä. FIRE:hän on vain juuri nyt pinnalla oleva some-seksikäs hashtag-yhteensopiva tapa sanoa sama kuin taloudellinen riippumattomuus. Pointti on kuitenkin se, että jokainen porras alla kuvatusta mallista lisää olennaisesti elämänlaatuasi vähentämällä riippuvuutta rahasta, ja parhaimmillaan johtaa lopulta täydelliseen riippumattomuuteen.


Five steps to FIRE


1. askel: poista taloutesi alijäämäisyys

Kaikki lähtee tietysti oman talouden, tulojen ja menojen, tasapainottamisesta. Ja tasapainotus tässä yhteydessä ei tarkoita sitä, että nuo kaksi pitäisi olla tasan yhtä suuria. :) Jos nettovarallisuutesi on negatiivinen tai jos kuukausittaiset menosi ylittävät tulosi, sinun pitää seurata talouttasi tarkemmin ja tehdä järjestelmällisesti toimenpiteitä tilanteen kääntämiseksi.

Kaikki elämäntilanteet eivät aina mahdollista suurta kuukausittaista säästämistä, mutta väitän, että lähes jokaisella Suomessa on itse mahdollisuus tehdä taloutensa ylijäämäiseksi - ainakin pienellä marginaalilla.


2. askel: rakenna bufferi

Kun taloutesi on ylijäämäinen eli kuukausittaiset tulosi ylittävät menojen määrän, seuraava askel on säästää ns. bufferi, joka mahdollistaa yllättävien menojen kattamisen ilman, että menetät hallinnan taloudestasi ja joutuisit esimerkiksi ottamaan pikavippejä.

Mikä on oikea bufferin koko, se riippuu paljolti ihmisestä ja tilanteesta, mutta parin tai muutaman kuukauden tuloja vastaava säästösumma auttaa jo paljon.

3. askel: kohti ensimmäistä sataa tuhatta

Kun muutaman tuhannen euron bufferi on rakennettu, kuukausittainen ylijäämä ohjataan tuottaviin sijoituksiin, ja tästä alkaa matkasi kohti ensimmäistä sataa tuhatta euroa. Tällöin myös riippumattomuutesi ja taloudellinen liikkumavarasi alkaa vääjäämättä kasvamaan. Passiivisten tulojesi määrä aletaan laskea tuhansissa euroissa ja sinä teet ensin yhden viikon vapaaksi vuoden 52 viikosta, sitten yhden kuukauden ja lopulta pystyt kattamaan kahden tai jopa kolmen kuukauden menot kokonaan passiivisilla tuloillasi pääomaan koskematta.

Vaikka tämä on vielä kaukana taloudellisesta riippumattomuudesta tai firetyksestä, tähän vaiheeseen pääseminen on jo omiaan vähentämään rahaan liittyvää huolta ja stressiä sekä niiden aiheuttamia ongelmia elämässä. Esimerkiksi; jos löydät itsesi sinulle sopimattomassa työssä, josta haluaisit irtisanoutua, voivat passiiviset tulosi jo kattaa koko karenssiajan elämiskustannukset ennen ansiosidonnaista työttömyysturvaa, mikä saattaa helpottaa oikean päätöksen tekemistä. Toisin sanoen liikkumavarasi eri elämäntilanteissa kasvaa jatkuvasti, vaikka oletkin vielä kaukana riippumattomuudesta.

4. askel: tee mitä työtä vain haluat

Tässä vaiheessa lumipallo pyörii jo niin vauhdilla, että voit tehdä käytännössä ihan mitä vaan työtä, lähes palkalla kuin palkalla (ainakin Suomen mittakaavassa) ilman, että se tulee enää pysäyttämään vaurastumistasi. Et ole vielä vapaa tekemään ihan mitä haluat, mutta olet vapaa valitsemaan työsi täysin mielenkiintosi mukaan ilman taloudellisia rajoitteita. Voit ajoittaa työn tekemisen niin, ettei sinun enää tarvitse maanantai-aamuisin vaeltaa zombina ennen auringonnousua syysloskassa kohti konttorin kahviautomaattia vain siksi, että saisit kuukausittaisen palkkasi normaaliin tapaan, kuten tilanne on kenties voinut olla vaiheissa 1-2.

Passiiviset tulosi alkavat pikku hiljaa lähenemään 10 tuhannen euron rajaa.Tällöin halutessasi voit hyvin pienentää työmäärääsi tai vaihtaa työtehtäviä selvästi alemman palkkatason ammattiin, jonka koet mielekkäämmäksi itsellesi. Aiemmin et ole kenties pystynyt tai halunnut tehdä tällaista vaihdosta taloudellisista paineista johtuen. Nyt lisääntynyt vapautesi auttaa tekemään elämänlaatuasi helpottavia päätöksiä yhä enenevässä määrin, ja passiivinen tulovirtasi varmistaa sen, että pystyt joka tapauksessa tekemään lisäsijoituksia ja jatkamaan korkoa korolle -vaikutuksen voimistamista.

5. askel: tee aivan mitä haluat

Tässä kohtaa tulee se yleinen väärinkäsitys firetyksestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta, että tämä tarkoittaisi suunnilleen kaikesta ulkomaailmasta eristäytymistä ja kaiken aktiviteetin lopettamista. Tuo liittyy eläke-termin ongelmallisuuteen, jota mm. Omavaraisuushaaste.com sivusi hyvässä artikkelissaan taloudellisesta riippumattomuudesta.

Pointti on se, että tässä viidennessä vaiheessa olet täysin vapaa päättämään itse, miten haluat aikasi käyttää. Se voi aivan hyvin olla se sama mielekäs työ, johon pystyit siirtymään aiemmassa vaiheessa jo lisääntyneen taloudellisen liikkumavarasi ansiosta, mutta se voi olla myös jotain aivan muuta. Se voi olla myös sitä kuuluisaa riippumatossa makoilua. Tai vaikka täysin hyväntekeväisyystyötä ilman minkäänlaista korvausta, tai mikä tahansa muu harrastus tai työn ja harrastuksen välimuoto. Sinä päätät itse.

No, tuliko se miljoona kasaan?

Kenties jossain vaiheessa 5. askeleella sijoituspääomasi saattaa ylittää jopa sen kuuluisan miljoonan euron, jonka tavoitteen mielekkyyttä artikkelin alussa mainitsemani twiittaaja kovasti kyseenalaisti. Tai se voi hyvin olla alle puoletkin siitä määrästä. Kenties jollekin voi riittää "vain" 300 000 euron sijoituspääoma. 

Oli lopullinen summa mitä vain, on kuitenkin selvää, että säästämis- ja sijoittamisprojektin hyödyt ovat osaltaan konkretisoituneet jo aiemmissa vaiheissa. Siksi taloudellisen riippumattomuuden tai FIRE:n tavoittelu on mielestäni joka tapauksessa ehdottoman kannatettavaa - projektiin lähtemisessä on kyse sellaisen elämäntavan omaksumisesta, josta tulee olemaan paljon hyötyä harjoittajalleen jo hyvissä ajoin ennen lopullisen päämäärän saavuttamista.

Kommentit

 1. Taidan jäädä ikuisesti tuohon 4. tasolle, mutta se ei kyllä haittaisi yhtään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyh, olethan niin hyvässä vauhdissa että vitoseen heittämällä

   Poista
  2. 4. taso on jo kova juttu, mutta ottaahan se aikaa tehdä tuo viimeinen harppaus. Ehkä jonain päivänä.. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaikki voivat säästää 10 000 euroa vuodessa

Ensimmäinen 100 000 kasassa - miltä nyt tuntuu?

Katsaus vuoden osinkokertymään