Keskimääräinen yhtiökohtainen osinko - ja muita turhia statistiikkoja

Pyörittelin tuossa pivotissa salkun historiaa - jotenkin omalla tavallaan terapeuttista puuhaa aina silloin tällöin katsella mitä on toistaiseksi saavuttanut säästämällä ja sijoittamalla. Ehkä se osaltaan luo myös lisämotivaatiota homman jatkamiseen.

Vaikka salkkuni vuosittainen osinkotulo on ollut melko hyvässä nousussa viime vuosina, keskimääräinen yhtiökohtainen osinko on laskenut samaan aikaan rajusti. Tämähän ei ole huono asia, vaan kertoo vain parantuneesta hajautuksesta. 2010-luvun alkupuoliskolla sain osinkoja tyypillisesti vain 7-9 yrityksestä vuosittain, kaikki Helsingin pörssistä maalis-kesäkuussa. Sekin toki oli jo kohtuullinen hajautus, mutta tuolloin salkkuni suurin omistus vastasi peräti 20%:sta salkun koko markkina-arvoa. Vielä vuonna 2015 sain keskimäärin lähes 200 euroa vuosittaista osinkoa per yritys, mutta viimeisen kolmen vuoden aikana tuo lukema on laskenut 50 euroon osinkotuloa per yhtiö, koska omistamieni yritysten määrä on moninkertaistunut ja samalla osinkoja tulee pienemmissä erissä pitkin koko vuotta. Suurin osa omistamistani yrityksistä maksaa osinkoa kvartaaleittain.

Keskimääräinen yrityskohtainen netto-osinkotulo vuodessa


Samalla suurimman yhtiön osuus salkun koko arvosta on tullut alas sieltä noin 20%:sta 8,2%:iin. Tulevina vuosina tavoitteeni on laskea tämä maksimi 5-6%:iin ja pitää se siinä. Kattavalla hajautuksella vähennän yrityskohtaista riskiä. Se toki myös nostaa kaupankäyntikuluja ja tekee kaikkien yritysten aktiivisesta seuraamisesta vaikeampaa, mutta olen joka tapauksessa erittäin tyytyväinen tähän kehitykseen hajautuksen osalta.

Huomasin myös, että olen tehnyt tasan 100 ostoa sijoitusurani aikana! Sadas osto kirjautui 22.päivä marraskuuta, kun ostin pienen määrän Sampoa noin 700 euron arvosta. Aikalailla saman verran on muuten mennyt yhteensä kaupankäyntikuluihin - onhan tämä leikki jotain jo maksanutkin.

Ajattelin tarkastella noita 100 ostoa päivän kurssimuutoksen mukaan, ja valitsin siihen S&P500 -indeksin. Jonkin verran ostot painottuvat sellaisiin päiviin, kun indeksi on laskenut, eli ehkä tuossa pientä "buy the dip" -taustaa on. Suurin pudotus, silloin kun olen jotain ostanut, oli S&P500:ssa 24.8.2015, kun indeksi laski lähes neljä prosenttia.


Ostojen ajoitus suhteessa S&P500 indeksin päivämuutokseen


Eniten ostoja sijoitustaipaleeni aikana olen tehnyt tammikuussa 2016; 7600 euroa kuukaudessa. Tuolloin S&P laski 2% tai enemmän kolmena päivänä ja yhdeksänä päivänä yli prosentin. Toiseksi kovin ostokuukausi on pari kuukautta sitten eli lokakuu 2018, jolloin sijoitin 4600 euroa. Myös tällöin yli 2%:n laskupäiviä oli 3 kpl. Näiden kuukausien lisäksi vain kolmesti on ylittynyt 4000 euron ostoraja kuukaudessa yhdeksän vuoden aikana. Tyypilinen ostomäärä kuukaudessa on ollut noin 1500 euroa, mikä näkyy "sumana" myös tuossa ylläolevassa kuvaajassa. Toinen selkeä raja on 1000 euroa, jonka kohdalla on myös paljon pylpyröitä. Harvemmin tulee tehtyä yli 2000 euron ostoja - sellaisia on ollut yhteensä vain 11 kpl eli myös 11%.

Mielenkiintoisesti olen tehnyt osakeostoja seitsemänä kuukautena kahdestatoista joka vuosi vuodesta 2015 lähtien. Jokaisena vuotena on siis ollut viisi sellaista kuukautta, jolloin en ole tehnyt mitään osakesijoituksia. Tänä vuonna tuohon on tietysti vielä mahdollista tehdä poikkeus, koska nyt on jo 7 kuukautta kasassa, mutta ei vielä ostoa joulukuun aikana. Katsotaan josko niitä hyviä ostopaikkoja vielä ilmaantuisi kahden seuraavan viikon aikana. Ainakin markkinoiden viimeaikojen turbulenssi viittaisi siihen, että seiskojen sarja saattaisi hyvinkin rikkoutua...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaikki voivat säästää 10 000 euroa vuodessa

Ensimmäinen 100 000 kasassa - miltä nyt tuntuu?

Katsaus vuoden osinkokertymään