Ei, 15 euroa kuukaudessa ei riitä

Aika monta sellaista artikkelia on tullut vuosien saatossa luettua yksityissijoittamisesta ja taloudellisen vapauden tai taloudellisen riippumattomuuden tavoittelusta, missä ensin kerrotaan kuusinumeroisista sijoitusvarallisuuksista ja lopuksi mainitaan, että pienilläkin summilla pääsee liikkeelle - "jo 15 euroa kuukaudessa riittää".

Ei muuten riitä. Ei sitten yhtään mihinkään.


Reality check

15 euroa kuukaudessa ei riitä. Piste. Unohtakaa koko ajatus. 15 euroa kuukaudessa on lähes yhtä tyhjän kanssa - sen määrän sijoittamalla kuukausittain et tule kartuttamaan varallisuuttasi tarpeeksi, jotta voisit olennaisesti lisätä taloudellista vapauttasi edes hyvin pitkän ajan yli.

Vaikka yksikään edellä viittaamistani artikkeleista ei suoranaisesti ole väittänyt, että 15 eurolla kuukaudessa voisi yltää vastaavaan tilanteeseen kuin satojen tuhansien sijoituspääoman omaava yksityissijoittaja, on se silti vaan jollain lailla asian vääristämistä mainita tämä juuri tuossa kontekstissa, se on virheellisen ja turhan ruusuisen kuvan välittämistä aiheesta, joka ei välttämättä ole entuudestaan kovin tuttu lukijalle.

Siispä on tärkeää olla realisti - vaikka se voikin tehdä kipeää.

Kunnon tulokset vaativat kunnon säästöasteen

Jos puhutaan satojen tuhansien salkuista ja jopa taloudellisesta riippumattomuudesta, ja niiden saavuttamisesta palkansaajana, säästöasteen on oltava aivan jotain muuta kuin 15 euroa kuukaudessa. Se on oltava satoja euroa, mielellään lähempänä tuhatta kuin sataa euroa. Joillakin taloudellista riippumattomuutta tavoittelevilla säästettyjen eurojen määrät liikkuvat 1500-2000 eurossa per kuukausi ja prosentteina jopa 80%:ssa. Hyvänä tilanteena voidaan pitää noin 50%:n säästöastetta ja lähemmäs 1000 euron säästösummaa.

Säästämällä ja sijoittamalla 15 euroa kuukaudessa et siis tule saavuttamaan mitään kovin merkityksellistä, kun puhutaan taloudellisen vapauden lisäämisestä. Aivan minimissäänkin säästösumman pitää olla kymmenkertainen, ja silloinkin vaaditaan todella pitkää sijoitushorisonttia, että voit yltää kuusinumeroisiin lukemiin sijoitussalkun osalta.

Jotain hyvääkin

No niin, tuli ammuttua alas tämä klisee "jo 15 eurolla kuukaudessa pääsee alkuun". Se pitää kuitenkin sanoa, että 15 euron säästäminen kuukausittain on hurjan paljon viisaampaa kuin käyttää sama rahamäärä esim. johonkin epäterveelliseen kulutustottumukseen, kuten tupakkaan. Siinä mielessä 15 eurollakin voi saada isoja aikaan, jos sillä kehittää omaa terveyttään ja elämänlaatuaan.

Kommentit

 1. Nyt olet asian ytimessä! Muutaman kympin säästämisellä kuukaudessa ei todellakaan ole mitään merkitystä vaikka säästäisit sata vuotta. Ehkä kysymys on enemmänkin elämäntavasta jota opetella nuorena pienillä summilla ja lisätä panoksia vuosien saatossa. Keskituloisella parin satanen säästäminen kuukaudessa tarkoittaisi muutamaa vuotta aikaisempaa eläköitymistä eli todellista hyötyä haettaessa puhutaan minimissään tuhannesta eurosta kuukaudessa kuten mainitsit.

  Kieltämättä olen hieman ihmetellyt näitä kirjoituksia lehdissä kuinka tulla miljonääriksi eläkeikään mennessä. Nykyisessä järjestelmässä eläkkeelle päästään lähes seitsemänkymmenen vuoden iässä, jolloin voi voi todeta ilman liioittelua että se elämä meni jo. Lisäksi kansalaisen jäädessä eläkkeelle on yleensä kaikki velat maksettu ja lapset muuttaneet pois, joten menot ovat usein erittäin pienet ja matkusteluun tai muuhun mukavaan riittää euroja varsin mukavasti.

  Elämänkaari on opettanut että nuorena menot ovat kovat ja kaikki tulot menevät helposti juhlimiseen ja muuhun holtittomaan toimintaan. Kun aikaa kuluu ja lapset tulevat mukaan kuvioihin niin prioriteetit muuttuvat ja kotona tuntuu viihtyvän vuosi vuodelta enemmän. Meidän perheessä menot ovat lapsen syntymän jälkeen pienemmät kuin koskaan aiemmin eli todennäköisesti uimme vastavirtaan tässäkin asiassa.

  Tavoitteeni oli saavuttaa taloudellinen riippumattomuus viidessä vuodessa ja kuukausittainen säästösumma on tällä hetkellä 3000-4000 euroa. Perhevapaille siirryin 38-vuotiaana jatkaen säästämistä ansiosidonnaisten tukien avulla. Tällä hetkellä en näe syytä tai tarvetta palata enää palkkatyöhön mutta luonnollisesti aion pitää kiinni vakituisesta työpaikasta seuraavat viisi vuotta (hoitovapaa+opintovapaa+vuorotteluvapaa). Työpaikkan miellän vakuutuksena joka takaa tulot jos asiat menevät pieleen, lisäksi työnantaja tarjoaa merkittäviä taloudellisia etuja mm. halpojen loma-asuntojen muodossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo 3-4k on kyllä jo melkoisen hurja kuukausittainen säästösumma - onneksi olkoon siitä. Vastaavaan en itse tule koskaan yltämään (jos nyt ei ihmeitä tapahdu), muttta noilla summilla matka taloudelliseen riippumattomuuteen on kyllä jo aika pikapyrähdys, jos oma kulutustaso ei ole järin korkea.

   Tuo miljonääriksi eläkeikään mennessä on omasta mielestäni ihan ok tavoite, mitä noissa lehtijutuissa kierrätetään (kunhan niissä yhteyksissä ei tuotaisi esille tuota jo 15 eurolla pääset alkuun -kliseetä), koska jos siihen pääsee, se tarkoittaa, että sinulla on jo ennen keski-ikää todella hyvin varallisuutta. Eli sinänsä se, että 70-vuotiaana on miljoona, on toissijaista, mutta jos niin tapahtuu, se tarkoittaa monia erittäin hyviä asioita jo 35-vuotiaana, 45-vuotiaana, jne.

   Poista
 2. Annan hyväksyntäni artikkelillesi 😁

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaikki voivat säästää 10 000 euroa vuodessa

Ensimmäinen 100 000 kasassa - miltä nyt tuntuu?

Katsaus vuoden osinkokertymään