6 tyypillistä ostajaa tori.fi-kaupoissa

Olen tehnyt yhteensä satoja kauppoja tori.fissä - ostajana ja myyjänä. Ennen toria käytettyä tavaraa tuli kaupattua ja hankittua huuto.netissä, missä sielläkin palautteita oli kertynyt vuodesta 2001 lähtien 150 kpl. Sanoisin, että olen yhteensä tehnyt lähemmäs 500 käytetyn tavaran kauppaa vuosien varrella näissä kahdessa nettipalvelussa.

Myyn tyypillisesti erilaista nurkkiin kertynyttä turhaa tavaraa, josta jollekulle toiselle voi olla paljon enemmän hyötyä. Ostan tavaroita harrastuksiani varten ja myyn sitten käytön jälkeen. Ajattelen sen ikään kuin vuokraamisena, ja monissa tapauksissa olen saanut takaisin lähes kokonaan sen mitä tavarasta maksoin pari vuotta aiemmin. Onpa mukaan sattunut sellaisiakin tapauksia, joissa olen saanut niin hyvän diilin, että käytettyäni kyseistä tuotetta ensin jonkun aikaa, olen myynyt sen selvällä voitolla eteenpäin. Mikäs siinä, negatiivinen vuokra!

Viime aikoina mukaan on mahtunut myös lastentavaroiden ja -tarvikkeiden kauppausta suuntaan ja toiseen.

Kun on ollut osallisena niin monessa kaupassa, pystyy varsinkin ostajista tunnistamaan jo varsin hyvin erilaisia ostajatyyppejä, jotka muistuttavat toisiaan käyttäytymiseltään ja eroavat taas selkeästi muista ostajatyypeistä. Mikäs sen hauskempaa kuin tarkastella näitä arkkityyppejä hieman lähemmin.

Ostajatyyppi 1: täsmällinen ja lupaustensa mukainen

Tämä on täydellinen ostajatyyppi. Sovitaan kaupat, sovitaan aika, sovitaan hinta. Kun se sovittu päivä ja kellonaika tulee, tämä kaveri ilmaantuu paikalle minuutilleen (+/- 5 minuuttia) oikeaan aikaan, maksaa tasarahalla käteisellä tai MobilePayllä, kiittää ja moikkaa. Koko operaatio ohi minuuteissa. Tehokasta, ei mitään ylimääräistä säätämistä.

Kerran yksi ostajatyyppi 1:n edustaja tuli kaatosateessa kävellen ilman sateenvarjoa hakemaan oveltani tuotteen juuri sovittuun aikaan. Vähän aikaa hän siinä jännitti, että ovatkohan setelit vielä kuivia. Onneksi olivat. Kerrassaan ihailtavaa täsmällisyyttä ja sitoutumista sovittuun kaupantekoon. :)

Ostajatyyppi 2: suunnittelukyvytön

Tämä ostajatyyppi on pitkälti ostajatyyppi 1:n vastakohta. Nämä ostajat eivät pysty suunnittelemaan etukäteen esim. kaupantekoaikaa, vaan monet heistä kaikkoavat jo silloin, kun vastaan heidän yhteydenottoonsa listalla sopivista noutopäivistä ja -ajoista. Listallani voi olla tyyliin 5 eri vaihtoehtoa ja aikavälejä, jolloin nouto sopisi itselleni. Tämä saa ostajatyypissä 2 aikaan ahdistusta ja hän kaikkoaa usein jo tässä vaiheessa.

Monesti olen yrittänyt näiden ostajatyyppien kanssa vähän löysemmällä otteella, tyyliin "pääsetkö hakemaan vaikka viikonloppuna jossain vaiheessa" ilman tarkemman ajan sopimista. "Joo sopii". Sitten tulee se viikonloppu ja olen juuri jossain käymässä, kun tulee tekstiviesti "oletko nyt kotona, voisin tulla 10 minuutin päästä". Ei, en ole kotona. "Okei, voin tulla joskus myöhemminkin". Tätä säätöä voi sitten olla vaikka kuinka pitkään ja lopulta tavara jäädä myymättä tai päätyä ostajatyypille 1, mikä tuntuu taivaalliselta pelastukselta ostajatyypin 2 jälkeen. Tuntuu, että kakkostyypillä oman elämän suunnittelujänne on maksimissaan tunti.

Ostajatyyppi 3: mitään ei voi sopia ilman puhelua

Tämä tyyppi voi sinällään olla ihan täsmällinen ja hyvä kauppakumppani, mutta hän ei osaa käyttää sähköpostia minkään asian sopimiseen. Jopa ensimmäinen yhteydenotto voi olla pelkästään "soita". Toki soittaminen kuuluu asiaan varsinkin vähän suurempiarvoisissa kaupoissa ja siinä samalla vähän varmistetaan myyjän luotettavuutta, mutta itse en jaksa turhia puheluita pienemmissä kaupoissa, vaan pyrin sopimaan asiat sähköpostitse. 

Puhelimessa sopiminen on monesti vaikeampaa; en läheskään aina pääse vastaamaan puhelimeen esim. työpäivän aikana, puhelimessa pitää samalla katsoa kalenterista sopivia aikoja eikä sovitusta jää mitään mustaa valkoiselle. Siksi käyn paljon mieluummin pikkukaupoissa dialogin sähköpostitse ja yritän tehdä senkin mahdollisimman tehokkaasti.

Ostajatyyppi 4: hyväksyy hinnan, joka ei sitten kelpaakaan

Jos myynti-ilmoitukseen vastaa myöntävästi ja sopii noutoajan, on tämä myös vahvistus sille, että hintapyynti on hyväksytty. Toki se on ihan ok vielä yrittää tinkiä noutohetkellä, kun on tarkistanut tavaran kunnon yms, mutta nämä nelostyypit läväyttävät sen ensimmäisen "puolet pois" tinkimisensä vasta noutohetkellä ja lähtevät sitten pois, kun en sitä hyväksy. Miksi ei voisi tinkiä jo aiemmin, jos ei ole aikomustakaan maksaa edes lähelle pyyntihintaa? Hukkaavat vaan kaikkien aikaa.

Ostajatyyppi 5: ei pysty maksamaan toimituksesta mitään muuta kuin sen 4,90 € minkä joku ärräpussi maksaa

I have news for you: toimituskulu ei ole sama kuin postin, R-kioskin tai matkahuollon pyytämä hinta. Jotenkinhan se paketti on ensin saatava täältä minun luotani sinne postiin, tapahtuuko se taikuudella? Ei, vaan se tapahtuu minun ajallani ja pakkaustarvikkeillani. Se, että pyydän toimituskulusta 7 euroa, enkä 4,90, on monelle niin iso punainen vaate, ettei heistä kuulu sen koommin enää yhtään mitään.

Ostajatyyppi 6: nouto sopii - kunhan voin noutaa sen haluamastani paikasta

Tämä porukka yrittää kovasti laajentaa käsitteen "noutokauppa" merkitystä. Minä ilmoitan myynti-ilmoituksessa mistä tuotteen voi noutaa. Noutaminen on ostajatyypille 6 ihan ok, mutta sen pitäisi tapahtua heidän valitsemastaan sijainnista! :D Helsingin keskustasta, jostain kauppakeskuksesta, ties mistä. Ei, noutaminen tapahtuu sieltä, missä se tavara sijaitsee, muuten kyse on kuljetuksesta. Ja se kuljetus onnistuu sen postin kautta siihen 7 euron hintaan, minä en lähde "ilmaiseksi" kympin kaupoissa roudaamaan tavaroita jopa kymmeniä kilometrejä.

Että sellaista. Mutta ihan hauskaa puuhaa silti kaikkinensa tämä käytetyn tavaran myynti ja ostaminen on, ja on kyllä vuosien aikana osoittautunut hyvin kannattavaksi puuhaksi myös taloudellisesti, vaikka aina välillä kauppakumppaneiksi sattuukin kaikenlaisia säätäjiä. :)


Kommentit

  1. Twitterissä tulikin ihan aiheellinen huomio, että tietysti yksi valitettava ryhmä on huijarit. Onneksi oma huijari-tutka on viritetty sen verran herkäksi, että tunnistan nuo jo aika kaukaa, enkä ole niistä joutunut kärsimään vaikka olenkin tehnyt kauppaa jo verrattain paljon.

    VastaaPoista
  2. Tärkeä vinkki mielestäni, hanki prepaid Tori-kauppoja varten. Jotkut jälkeenjääneet ovat soitelleet pilapuheluita, huijareita löytyy ja jotkut eivät ymmärrä käsitettä kotirauhanrikkominen, joten jos et halua numeroasi kaikkien tietoon niin hanki erillinen prepaid vain kaupankäyntiä varten.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaikki voivat säästää 10 000 euroa vuodessa

Ensimmäinen 100 000 kasassa - miltä nyt tuntuu?

Katsaus vuoden osinkokertymään