Miksi tavoittelisin FIREä jos pidän työstäni?

Taloudellinen riippumatttomuus antaa mahdollisuuden jättää työelämä taakse, ja monelle se on totta kai houkuttelevan kuuloinen visio. Mutta mitä jos itse sattuu nauttimaan työstään  - tai kääntäen ei koe saavansa lisäarvoa lisääntyneestä vapaa-ajasta - kannattaako silloin edes tavoitella FIRE:ä? Tätä pohti hiljattain myös Osinkokuningas omassa blogikirjoituksessaan.

Miksi riippumattomuus voi lisätä tyytyväisyyttä työhön?

Sitähän voisi helposti ajatella, että kasvava taloudellinen riippumattomuus tekee työn tekemisen merkityksettömäksi, kun huomio ja aika voi siirtyä muihin asioihin. Monesti näin onkin (ja hyvästä syystä), mutta kasvavalla taloudellisella riippumattomuuden tasolla voi olla yllättävä vaikutus työntekoon myös toiseen suuntaan; se voi itse asiassa lisätä työtyytyväisyyttä, vähentää työstä koettua stressiä ja sitä kautta nostaa työmotivaatiota.

Vaikka tekisit sisällöltään täsmälleen samaa työtä silloin, kun riippumattomuutesi taso on 0% ja silloin kun se on 50% tai jopa 100%, voi asenteesi työtehtävää kohtaan olla täysin eri. Tämä tapahtuu monesti alitajunnan tasolla: kun niskassa ei ole pakottavaa tarvetta tehdä työtä palkkapäivästä palkkapäivään, jotta saa pakolliset elämisen menot maksettua, voi sen saman työn tekeminen tuntua huomattavasti kevyemmältä ja antoisammalta.

Tällaiseen tilanteeseen päätynyt firettäjä voi jopa miettiä, oliko tämä kaikki nyt sen vaivan arvoista? Jos riippumattomuus tuli saavutettua, mutta sen hetkisestä työstä nauttii edelleen, tekikö hän kaiken sen säästämisen ja sijoittamisen vuosien ja vuosikymmenten varrella aivan turhaan? Vastaus tähän on ei, koska voi olla vaikea arvioida sitä, mitä vapaus pohjimmiltaan oikeasti tarkoittaa, vaikka mikään päälle päin ei näyttäisikään muuttuvan.

Vapaus on iso juttu. Se, miten kukin käyttää oman vapautensa, on jokaisen oma päätös, ja jollain se voi hyvin tarkoittaa työnteon jatkamista. Mutta olisiko se työn tekeminen yhtä mukavaa, jos nettovarallisuus olisi vaikkapa 10 000 euroa negatiivinen eli -10 000 euroa? Ei varmasti olisi. Voi hyvin olla, että aika nopeasti alkaisi ahdistamaan, mitä jos ei suoriudukaan tehtävässään tarpeeksi hyvin, mitä jos tulee YT-neuvottelut ja joutuu lähtemään? Taloudellisesti riippumaton ei välitä tällaisesta kohinasta lainkaan, jolloin tuloksena on keskittyminen merkityksellisiin asioihin.

Jos työn jatkaminen on se oma juttu, ehkä silloin on vain FI, eikä RE, mutta pointti on kuitenkin sama: olet vapaa valitsemaan miten käytät aikasi.

Tilanteet työssä voivat muuttua nopeasti

Toinen näkökulma tähän keskusteluun on se, että vaikka juuri tietyllä hetkellä työntekeminen maistuisikin erityisen hyvin, voivat tilanteet työpaikalla muuttua hyvinkin nopeasti täysin sinusta riippumattomista syistä - ja silloin on hurja etu olla ainakin osittain taloudellisesti riippumaton.

Esimiehen tai tiimin vaihtuminen voi muuttaa tilannetta helpostikin heikompaan suuntaan, ja uudelleenjärjestelyt voivat muuttaa tehtävänkuvaasi vähemmän mielenkiintoiseksi. Mitään taetta ei siis ole sille, että työssä viihtyminen jatkuisi välttämättä samalla tavalla myös tästä hetkestä eteenpäiin. 

Jos et määrätietoisesti pyri kasvattamaan taloudellisen riippumatttomuutesi tasoa, olet tällaisten ulkoisten tekijöiden muutosten armoilla, ja pakotettu sopeutumaan niihin joskus jopa hinnalla millä hyvänsä. Ja tuo hinta voi pahimmillaan olla hyvinvointi, mieliala ja terveys. 

Sen sijaan taloudellisesti riippumattomana voit vaihtaa suuntaa mielesi mukaan silmän räpäyksessä ja kokeilla uusia asioita.

Itse en ole koskaan erityisesti viihtynyt työssäni jos puhutaan kokonaisuudesta, vaikka työuraa on takana jo reilummin ja vaikka olen ollut monissa eri tehtävissä ja yrityksissä töissä. Minulle FIRE olisi siinä mielessä huikea juttu, mutta jo ennen sitä saatan hyvinkin tehdä jonkinlaisia suunnanmuutoksia, mitkä 0% riippumattomuudella olisivat vielä olleet hyvin riskisiä ja vaikeita toteutettavia. Ja voin kyllä jo sanoa, että se taakan keventyminen on vaikuttanut positiivisesti omaan mielialaan ja tieto siitä, että vaihtoehtoja on ympärillä entistä enemmän ja entistä realistisemmin kokeiltavissa.

Kommentit

  1. Kyllä jos raksalla olisitte hommissa niin kummasti alkaisi firet kiinnostella 😁

    VastaaPoista
  2. `Vapaus on iso juttu`. Niin on. Taloudellinen riippumattomuus ja sen tuoma vapaus on iso juttu, ainakin minulle!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaikki voivat säästää 10 000 euroa vuodessa

Ensimmäinen 100 000 kasassa - miltä nyt tuntuu?

Katsaus vuoden osinkokertymään