Osinkoja vuoden jokaisena viikkona?

Osinkosijoittaja pyrkii tyypillisesti luomaan mahdollisimman vakaata ja ennustettavaa kassavirtaa osinkojen muodossa, jolla - ainakin jossain vaiheessa elämää - rahoittaa tai jopa kattaa kokonaan jokapäiväiset kulut.

Tästä lähtökohdasta katsottuna periaatteessa etuna on, mikäli tuota kassavirtaa saisi kerrytettyä tasaisesti vuoden jokaisena kuukautena - ennemmin kuin vain esim. maalis-toukokuussa, jolloin valtaosa Helsingin pörssin yrityksistä maksaa osingot. Tämä on yksi (pieni) syy sille, miksi osinkosijoittajan kannattaa katsoa potentiaalisia sijoituskohteita myös Suomen ulkopuolelta. Varsinkin Pohjois-Amerikan markkinoilla lähes kaikki yritykset maksavat osingot ulos neljännesvuosittain, ja pieni osa jopa kuukausittain.

Anna minulle minun jokaviikkoinen osinkoni

Mutta mitä jos osinkoja kilahtaisikin salkkuun jokaikinen kalenteriviikko? Onko tällainen mahdollista tai järkevää tavoitella, ja onko siitä ylipäänsä mitään käytännön hyötyä?

Omasta sijoitushistoriastani näkyy selvästi miten osingot ovat paitsi kasvaneet, myös yksittäisten osinkojen maksujen väli on tiivistynyt vuosi-vuodelta viimeisen viiden vuoden aikana.

 

Yllätys oli kuitenkin, kun huvikseni katsoin tarkemmin osingonmaksuvälejä, että tänä vuonna toistaiseksi on ollut vain yksi sellainen kalenteriviikko, jolloin en ole saanut lainkaan osinkoja! Tämä tapahtui 27.5. - 2.6. välisenä aikana. Kaikkina muina viikkoina salkkuun on siis kilahtanut ainakin yksi osinko. Aika huikea muutos verrattuna vuoteen 2015, jolloin näitä viikkoja oli varmaan luokkaa 45 kpl.


Mitä jokaviikkoinen osinko edellyttää ja mitkä sen hyödyt ovat?

Jokaviikkoinen osinko vaatii tietysti salkun erittäin hyvää hajautusta useisiin kymmeniin osinkoa maksaviin yrityksiin - jopa ylihajautusta, mikä taas nostaa kaupankäyntikuluja ja yritysten seuraamiseen käytettävää aikaa.

Käytännön hyöty viikkotason kassavirrasta on tietysti aika pieni. Sanoisin, että kun osinkotulon saa jaettua kuukausitasolle, sen jälkeen maksuvälin kaventumisesta ei varsinaista konkreettista hyötyä ole. Hyöty onkin selvästi enemmän psykologinen, koska voi olla erittäin palkitsevaa, kun salkkuun kilahtaa euroja vain muutaman päivän välein. Etenkin Nordnetin mobiiliappin notifikaatiotoiminnoilla maustettuna. :)
Tämä voi lisätä sijoittamisen mielekkyyttä entisestään ja kasvattaa motivaatiota sijoittamiseen tai taloudellisen riippumattomuuden lisäämiseen, kun sen tulokset näkyvät jatkuvasti. Näin ainakin omalla kohdalla.


Vaikka siinä ei varsinaisesti olekaan mitään rationaalista perustetta, olisihan se silti hauskaa saavuttaa jonain vuonna tilanne, missä joka ikinen viikko salkkuun on todella kilahtanut jotain. Pitäisiköhän sitten yrittää löytää joku firma, joka maksaa osinkoja ulos juuri tuolloin 27.5.-2.6. välisenä aikana ja tilkitä sekin aukko...? ;)

Kommentit

  1. Tämä on kerrassaan loistava ajatus ja nimenomaan psykologinen tekijä. Kotimaiset yhtiöt tosiaan painottuvat lähes kokonaan keväälle, vaikkakin pientä hajautumista on ollut havaittavissa viime vuosina. Jatkuva kassavirta on myös oleellinen tekijä taloudellisessa riippumattomuudessa.

    Olen miettinyt että aloittaisin sijoittamisen myös rapakon taakse tästä syystä, tosin haluan vielä rauhassa perehtyä verotukseen niin etf:n kuin suorien osakkeiden osalta. Tähän asti sijoittamiseni on ollut lähinnä eurojen roiskimista sattuman varaisesti mutta tutkimusten valossa apinatkin ovat varsin päteviä varainhoitajia.

    Kuukausittaista tuloa tosin kertyy sijoitusasunnoista mutta tähtäin on ehdottomasti huolettomissa osinkotuloissa. Mielelläni nostaisin osakkeiden painoa myös velkarahalla mutta lainan ehdot ovat todella huonot verrattu asuntolainaan. Pankeilla siis tuntuu löytyvän luottoa asuntoihin vaikka osakkeiden pitkän ajan kehitys on kyllä minun silmissä vakaampaa ja tuottavampaa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaikki voivat säästää 10 000 euroa vuodessa

Ensimmäinen 100 000 kasassa - miltä nyt tuntuu?

Katsaus vuoden osinkokertymään