Kukaan ei säästä vain 15 €/kk - silti siitä paasataan

Jo aiemmin kirjoitin siitä, kuinka kuukausittainen 15 euron säästösumma ei käytännössä riitä mihinkään

Toki tuostakin summasta saa korkoa korolle -laskurilla aikaiseksi teoreettiset jättisummat, kun säästöhorisontti asetetaan "menneisyydestä ikuisuuteen" ja tuotto-odotus tuplasti sen, mikä on realistinen inflaatio huomioiden. Kun nuo parametrit asetetaan realistiselle tasolle keskimääräiselle säästäjä-sijoittajalle eli pariin vuosikymmeneen ja 4-5%:n reaalituottoon inflaation jälkeen, saa tuolla 15 euron kuukausittaisella, keskeytyksettömällä säästämisellä kahden vuosikymmenen aikana korkotuottoa pari tuhatta euroa.

Reilut 2 000 euroa - onko se sitten vähän vai paljon? Siinä kontekstissa, kun usein puhutaan taloudellisesta vapaudesta tai riippumattomuudesta, se on auttamattoman vähän. Sillä ei muuteta elämää merkittävästi. 20 vuotta on kuitenkin niin pitkä aika, että elämä itsessään on jo merkittävästi muuttunut sen aikana, jolloin se säästämisen kulmakertoimen muutoksen tekeminen voi olla liian myöhäistä. 

Siksi olisikin rohkeasti myönnettävä, että 15 €/kk ei riitä yhtään mihinkään. Toki joku voi argumentoida, että aloita 15 eurolla ja kasvata sitä pikkuhiljaa. Itse olen sitä mieltä, että alkaville säästäjille ja sijoittajille olisi sanottava suoraan, että jos haluaa merkittävästi lisätä omaa taloudellisesta liikkumavaraa, vapautta tai jopa tavoitella taloudellista riippumattomuutta, on kuukausittaisen säästösumman oltava aina kolminumeroinen, aivan minimissään kymmenkertainen eli 150 euroa. Aloita siitä - ei mistään lapsen viikkorahan suuruisista hiluista. Mielellään vielä selvästi enemmän kuin 150, etenkin jos aloittaa yli 25-vuotiaana. Jos se on liian paljon, jos ei pysty säästämään niin paljoa? Silloin on kolme vaihtoehtoa: 1) karsi kuluja, 2) etsi lisätuloja tai, 3) lopeta unelmointi taloudellisesta vapaudesta tai riippumattomuudesta.

Tästä päästäänkin seuraavaan havaintoon; kukaan, joka sanoo, että 15 €/kk riittää, ei itse säästä 15 €/kk. Tuskin on koskaan säästänytkään. Se porukka, joka tätä mantraa hokee, säästää useita satoja euroa, tuhat euroa tai jopa tuhansia euroja kuukaudessa, tavoitellessaan taloudellista vapautta. Mistä tämä epäsuhta sanojen ja tekojen välillä johtuu? Se johtuu siitä yksinkertaisesta syystä. että tuo on se todellisuus, minkä tavoite vaatii.

Se pitäisi myös rohkeasti pystyä kertomaan uusille tai tuleville säästäjä-sijoittajille, vaikka se tuntuukin isolta kynnykseltä. Virheellisen mielikuvan antaminen ei  kuitenkaan ole pidemmän päälle kenenkään etu. 

Kommentit

  1. Kyllä tuo 15€/kk on vähän lapsellekin säästää viikkorahoista. Kyllä lapsen olisi hyvä nyt ainakin 40€/kk säästää, niin tulee mukava pesämuna 18 vuotiaana. Tämä säästösumma ehtii kerryttää korkoa korolle 18v+50v =68 vuotta nyt vähintään. Todennäköisesti säästö on hautaan asti eli 90 vuotta korkoa korolle, sen jälkeen tulevat sukupolvet saa edelleen tuottoa. Aikuisen on hyvä säästää vähintään 400€/kk.

    Järkevintä on pitää sijoitukset pitkään, niin tulee valtava hyöty. Esimerkiksi isoisäni osti osakkeita joskus 70-luvun alussa. Ne säästöt on siitä asti tuottanut monin kertaisesti jo 50vuoden aikana. Itse kun saan ne perinnöksi niin pidän hautaan asti ja annan lapsilleni, eli 52 vuotta lisää. Näin nämä osakkeet ovat tuottaneet jo 102 vuotta. Mieti mikä tuotto tulee 100 vuodessa.

    Osta vauvalle osakkeita esim. 10000 eurolla. Kun hänestä aika jättää 100v päästä, niin pelkästään tämä alkupääoma on noussut 320 kertaiseksi (6% tuotolla). Eli hänellä on jo 3,2 miljoonan salkku.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaikki voivat säästää 10 000 euroa vuodessa

Ensimmäinen 100 000 kasassa - miltä nyt tuntuu?

Katsaus vuoden osinkokertymään