Nettovarallisuuteni kasvoi vuoden aikana 40 000 eurolla!

Vuosi 2019 jää omaan sijoitushistoriaani kaikkien aikojen ylivoimaisesti parhaana vuotena mitä tulee osinkotuloihin, salkun markkina-arvoon ja nettovarallisuuteen. Vaikka eurot ja dollarit kiiluukin silmissä, on onnistuneella vuodella kuitenkin muitakin kriteereitä kuin rahallisia, ja niistä jäljempänä lisää.


Nettovarallisuuden nousu +40k€

Nettovarallisuuteni kasvoi tämän vuoden aikana yli 40 000 euroa, mikä on yksinkertaisesti järkyttävä summa. Se on n. +80% suurempi nettovarallisuuden kasvu kuin aiempi vuosiennätykseni. Siis 40 tonnia vuoden aikana, 3 300 euroa per kuukausi. Vielä kymmenisen vuotta sitten koko nettovarallisuuteni, jonka olin saanut kerrytettyä koko elämäni aikana siihen asti, oli alle tuon summan. Sekin osaltaan asettaa tuota lukua oikeaan perspektiiviin.

Toisaalta minulle nettovarallisuus ei ole ihan se tärkein mittari kuitenkaan. Valtaosa tuosta varallisuuden kasvusta oli osakesalkun markkina-arvon nousua tilanteessa, joka suurella todennäköisyydellä oli osa ennätyspitkän nousumarkkinasyklin loppuvaihetta. Se tarkoittaa sitä, että nettovarallisuuteni voi hyvin laskea piankin (teoriassa jopa vielä tämän vuoden puolella, mikä tekisi tästä artikkelista kovin ennenaikaisen) 30 tuhannella eurolla - ilman, että varsinaisesti teen miten oikein tai väärin pitkäjänteisen osinkosijoittajan näkökulmasta. Nettovarallisuus ja sen vuosimuutos ei siis ole mikään paras mittari. Se tulee vaihtelemaan, ja syklit ohjaavat sitä yhä enemmän, kun osakepaino kasvaa.
 

Osinkotulojen kasvu ensi kertaa yli +1000 €/v

Sen sijaan osinkotulojen kasvu on itselleni hyvinkin relevantti seurattava, koska osingot ovat lähtökohtaisesti aina vakaammalla pohjalla kuin salkun markkina-arvo. Vaikka syklit vaihtelevat, osinkotulot eivät tipu (tai nouse) yhtä paljon kuin pörssikurssit. Ja koska itse pyrin lisäämään riippumattomuuttani palkkatuloista, on muista lähteistä tuleva konkreettinen kassavirta yhä tärkeämpää.

Osinkotuloni kasvoivat tänä vuonna ennakonpidätyksen jälkeen peräti +1600 euroa. Tämä oli vasta ensimmäinen kerta, kun pystyin kalenterivuoden aikana lisäämään osinkotulojani yli 1000 eurolla. Pari kertaa aiemmin on mennyt 900 euroa rikki, mutta nyt kertarysäyksellä puolentoista tonnin paremmalle puolelle. Toki tässä on mukana myös varojen siirtoa pankkitalletuksista osakkeisiin, jolloin korkopuolelle kirjataan lähes parin sadan euron negatiivinen muutos vuoden ajalta. Eli passiiviset tulot kokonaisuudessaan eivät nousseet aivan tuota 1600 euroa, mutta uusiin ennätyksiin joka tapauksessa.

Myös kumulatiivisten osinkojen 20 000 euron haamuraja läheni kovaa vauhtia, mutta jäi vielä rikottavaksi. Raja ylittyy huhtikuun puolivälissä vuonna 2020.

Rahallinen menestys ei ole kaikki kaikessa

Miten nämä hyvät tulokset sitten mahdollistuivat ja mitä kaikkea se vaati?

Lyhyesti sanottuna se vaati tällä kertaa vähän liikaa.


En ole tyytyväinen vuoteen 2019 kokonaisuudessaan, vaikka rahallisesti se olikin erinomainen ja ennätykset paukkuivat. Tulokset vaativat kovempaa oravanpyörässä juoksemista kuin koskaan aiemmin, ja voin huonommin henkisesti - ja osin fyysisestikin - kuin vaikkapa edellisenä vuonna. Työ- ja perhe-elämä, harrastukset ja muut eivät olleet balanssissa keskenään. Näin ei pitkään voi jatkaa, enkä jatkakaan.

Jatkossa tulen pienentämään työn roolia elämässäni, mikä on toki riippumattomuuden tavoittelun tarkoituskin, vaikka se tuleekin merkittävästi hidastamaan täyden riippumattomuuden saavuttamista. Ei kuitenkaan ole mitään järkeä hakata päätä seinään jatkuvasti vain eurojen vuoksi - on pakko löytää kestävämpi ratkaisu, joka edistää hyvinvointia ja onnellisuutta kokonaisuutena.

Omalta osaltani tämä tarkoittaa sitä, että tahtia höllennetään. Vuodessa on tarkoitus pitää vapaata jatkossa ainakin 2,5 kuukautta. Myöskään alanvaihto ei ole pois laskuista, vaan on hyvin mahdollista, että teen tällaisia liikkeitä lähitulevaisuudessa.

Joka tapauksessa pitkäjänteinen säästäminen ja sijoittaminen ja kasvava passiivinen tulovirta on erinomaisen tärkeää, koska nimenomaan se pitkälti mahdollistaa tällaisten suunnanvaihdosten tai kevyen downshiftaamisen toteuttamisen. Ilman passiivisia tuloja tai varallisuutta voisin hyvin olla tilanteessa - pahimmillaan jopa velkaloukussa - joka pakottaisi jatkamaan oravanpyörässä ravaamista tästä hetkestä ikuisuuteen.

Kommentit

  1. Tee nyt hyvä mies äkkiä jotain järkeviä liikkeitä työelämässä, että tuo pään seinäänhakkaaminen loppuu jo :D Nelkyt tonttua ei paljoa lämmitä jos päähän sattuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä juuri. Tärkeää löytää hyvä tasapaino työlle ja vapaa-ajalle.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaikki voivat säästää 10 000 euroa vuodessa

Ensimmäinen 100 000 kasassa - miltä nyt tuntuu?

Katsaus vuoden osinkokertymään