Katsaus vuoden osinkokertymään

Alla olevassa graafissa on tämän vuoden osinkototeuma toistaiseksi, 3900 euroa ennakonpidätyksen jälkeen. Vuoden alussa asettamani tavoite 5700 eurosta jää auttamatta liian kauas eikä tule toteutumaan. Kuvaajasta näkee hyvin, miten vielä maaliskuussa olin tavoitetahdin edellä, mutta onhan se myönnettävä, että koronakriisi on tuntuvasti vaikuttanut useiden salkussa olevien osakkeiden näkymiin ja osingonmaksukykyyn.

Suurin tekijä on tietysti Nordea, joka ei maksa lainkaan osinkoa tältä vuodelta. Se selittää noin puolet tuosta gapistä, joka tulee jäämään dollarinvihreän alueen ja punaisen katkoviivan väliin. Muita vaikuttavia muutoksia ovat mm. toki jo aiemmin tiedossa olleet Nokian osinkojäädytys ja Sammon osinkoleikkuri, mutta myös mm. WestRockin osingonlasku ja mall-REIT:ien tuskainen tarpominen. Onhan siinä kaikenlaista, eikä kaikkea ehkä ole vielä nähtykään, mitä covidin seurauksena tulee.

Toki edellyksiä on myös varsin mukavalle osinkopotin kasvulle vuonna 2021, jos talouden näkymät ja yritysten tuloksentekokyky palaavat kautta linjan koronaa edeltäneelle tasolle esim. taudin mahdollisen heikentymisen ja/tai rokotteen myötä. 6000 euron netto-osinkopotti voisi olla ihan mahdollisuuksien rajoissa ensi vuonna - etenkin jos Nordea maksaisi ns. tuplaosingot, mikä tosin taitaa olla aikamoista toiveajattelua. Toki tuo 6000  euroa tulisi vaatimaan myös paljon uutta pääomaa salkkuun, eikä omakaan tilanne ole ensi vuoden osalta vielä kovin selvä. Voikin olla, että nopeimmat uuden pääoman kerryttämiset ovat jo takana päin, ja että nyt alkaa hitaampi salkun paisuttaminen kohti 200 000 euron rajaa. Siitä ollaan vielä lähes 60 000 euron päässä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaikki voivat säästää 10 000 euroa vuodessa

Ensimmäinen 100 000 kasassa - miltä nyt tuntuu?