Tori.fi alkanut kyykyttämään omia sisällöntuottajiaan

Ostan ja myyn tavaraa melko usein Torissa. Joskus bongaan jotain poikkeuksellisen halvalla, esim. tietotekniikkaa, ja myyn sen voitolla eteenpäiin. Viime vuosikymmenen aikana tuosta kertyi ehkä jokunen tuhat euroa voittoa, joka tietysti on sittemmin siirtynyt osakeomistuksiin osinkoja tuottamaan. Kyse on siis yhdestä oudosta tai vähemmän oudosta tavasta tienata rahaa.

Tori kiilasi aikoinaan huuto.netin ohitse Suomen suosituimmaksi käytetyn tavaran markkinapaikaksi - ja ihan ansiosta. Viime aikoina markkinajohtajuus on kuitenkin tupannut nousemaan pahasti päähän, mikä näkyy tänä päivänä olennaisesti heikentyneenä myyjäkokemuksena ja aktiivisimpien myyjien eli sisällöntuottajien suoranaisena kyykyttämisenä.

 

Torin nousu -  ja mihin se perustui

Huuto.net dominoi johtavana käytetyn tavaran markkinapaikkana 90-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa ja valtasi markkinaosuutta Keltaiselta Pörssiltä. Huuto.net tarjosi monipuoliset nettihuutokaupan työkalut, jossa ilmoitusten tekeminen ja korotusten sekä hintavarausten määrittely oli helppoa, ja huutojen kehittymistä oli vaivaton seurata. Kun huutokaupan voimassaoloaika oli päättynyt, kaupat oli tehtävä eniten huutaneen kanssa- mikäli hintavaraus ylittyi. Palveluun kirjautuneet myyjät ja ostajat antoivat toisilleen palautetta, ja ilmoituksiin pystyi asettamaan vaadittavan minimipalautteen määrän.

Tori.fi yksinkertaisti tätä kuviota; ei pakollisia kirjautumisia, ei tunnistautumista, ei palauteseurantaa, ei myynti- tai ostovelvollisuutta, vähemmän säädettävää; ei voimassaoloaikoja, ei hintavarauksia tai minimikorotuksia. Pelkkä ilmoitus ja yhteydenottomahdollisuus. Se mitä sen jälkeen tapahtuu, on myyjän ja ostajan välinen asia. Tämä simppeliydessään käyttäjäystävällinen konsepti loi pohjan Torin kasvulle kohti maan suosituimman markkinapaikan asemaa. Huuto.net tuntui sen jälkeen turhan monimutkaiselta kaikkine parametreineen - Torin etu oli yksinkertaisuus ja käyttäjäystävällisyys.


Torin tuho - kun menestys nousi johdon päähän


Tänä vuonna Tori.fi on kuitenkin tuntunut unohtaneensa menestyksensä reseptin. Koska johto on selvästi suuressa viisaudessaan pohtinut mistä sitä inkrementaalista revenueta nyt revittäisiin, on fokus hukkunut ja nöyryys unohtunut. Tori.fi yrittää parhaillaan niin voimakkaasti lisätä tuottojaan maksullisista ilmoitusten nostoista, että he ovat kääntäneet selkänsä omille sisällöntuottajilleen, eli aktiivisimmille myyjille, ja alkaneet johdonmukaisesti hylkäämään ilmoituksia, jotka on tehty ns. uudelleen ilman maksullisen noston ostamista.

Toriin virtaa paljon uusia ilmoituksia jatkuvalla syötöllä - koska sivusto on todella suosittu yllämainittujen syiden vuoksi - ja myyjille onkin tärkeää, että he voivat esim. viikon välein palauttaa oman ilmoituksensa jälleen näkyvämmälle paikalle. Tämä onkin aiemmin ollut mahdollista, ja ollut yksi näitä Torin vaivattoman, yksinkertaisen ja vapaan palvelukonseptin ominaisuuksia.

Nyt kuitenkin sivusto kieltää kaikkien ilmoitusten uusimisen, vaan vaatii maksamaan jokaisesta uusimisesta useita euroja. Niillä tavaroilla ja hinnoilla mitä itse yritän saada kaupaksi, muutama euro jokaisesta ilmoituksen nostosta tekee koko hommasta järjetöntä.

Säännöt, kiellot, rajoitteet ja hankaluus on siis tullut tilalle, missä aiemmin oli käyttäjäystävällinen,  helppo ja joustava Tori.fi. Tämä tulee nyt tarjoamaan paikan jollekin uudelle konseptille, joka palaa taas näiden perusasioiden äärelle. Sellainen konsepti alkaa voittamaan aktiivisimpia myyjiä puolelleen, ja kun sisällön määrä kasvaa, seuraavat massat mukana. Aika aikansa kutakin, Tori.fi?Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaikki voivat säästää 10 000 euroa vuodessa

Ensimmäinen 100 000 kasassa - miltä nyt tuntuu?

Katsaus vuoden osinkokertymään